2 Aralık 2009 Çarşamba

ÇATALBURUN'UN NESLİ TEHLİKEDE


Çatalburun Av Köpekleri’nin nesli tehlikede


AnavatanI Mersin’in Tarsus ilçesi olan ve burun yapıları nedeniyle ‘’çatalburun’’ diye adlandırılan av köpeklerinin neslinin tehlike altında olduğu, kalan son bir kaç köpeğin koruma altına alınarak, çoğaltılması gerektiği bildirildi.

“Tarsus Çatalburun Av Köpekleri (Türk Pointeri)’’ kitabının yazarı uzman biyolog Ümit Dinçer, Tarsus çatalburun köpeklerinin ‘’pointer’’ grubu av köpekleri sınıfına girdiğini söyledi.

Dünyada değişik ülkelere ait tescil edilmiş farklı 400 kadar köpek ırkı bulunduğunu belirten Dinçer, Türkiye’ye ait olan Sivas Kangal ve akbaşın yeterince tanıtılmamalarının yanı sıra, Tarsus çatalburunların dünya literatürüne sokulması için de herhangi bir çabada bulunulmadığını kaydetti.

Yurt dışındaki cannel kulüplerin, köpeklerin standartlarını belirleyip, sertifikalı ve secereli üretim yapılmasını sağladıklarını belirten Dinçer, ‘’Tarsus çatalburunlar için böyle bir dernek ya da kulübün olmaması büyük bir talihsizlik’’ dedi.

Dinçer, Türkiye’de Tarsus çatalburun köpeklerinden başka yerli av köpeği olmadığını da öne sürerek, ‘’Günümüzde kullanılan av köpeklerinin büyük çoğunlugu yurdışından menşei almıştır. Tarsus çatalburun köpeklerinden başka koku köpeğimiz yok’’ dedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder